Historiikki


Kuopion Liikealan Eläkkeensaajat ry.

Vuonna 1981 syyspuolella kolme E-liikkeessä töissä ollutta henkilöä, Liikealan Kuopion ammattiosaston n:o 25 puheenjohtaja Iines Parkkonen, Elli Vänskä ja EKL:n Kuopion piirin sihteeri Mauno Penttinen pitivät palaverin, jossa päättivät perustaa eläkeläisyhdistyksen, jolle Iines Parkkonen esitti nimeksi Kuopion Liikeliiton Eläkkeensaajat.

Yhdistyksen ensimmäinen kokous päätettiin pitää 1. helmikuuta 1982 klo 15.00 Hotelli Cumuluksessa.

Tässä perustavassa kokouksessa olivat mukana myös:

Sylvi Eskelinen, Hanna Räsänen, Valva Kekäläinen, Nanna Vihavainen, Aune Vartiainen, Annikki Pekkarinen, Helvi Pulkkinen, Annikki Lohikko, Aili Rytkönen, Taimi Miettinen, Vilho Pekkarinen, Pentti Kortelainen, Sylvi Räikkönen ja Paavo Partanen.

(Luetaan perustavan kokouksen pöytäkirja.)

Yhdistys hyväksyttiin yhdistysrekisteriin 27.6.1983.

Jäsenten hankkiminen oli ehdottomasti yhdistyksen tärkein tehtävä tässä vaiheessa.

Kokoontumistilat saatiin aluksi Liikeliiton kerhohuoneesta Ajurinkatu 29. Toiminta aloitettiin vilkkaasti, vaikka jäsenmäärä oli vielä minimaalisen pieni. Elli Vänskä lähetettiin Ranta-Toivalaan TSL:n järjestämälle Opinto-ohjaajan kurssille.

EKL:n Erkki Korhonen lahjoitti yhdistykselle 100 mk tilin avaamiseen. Ammattiosasto kustansi yhdistykselle leimasimen sekä ensimmäisen jäsentiedotteen postituksen.

Kerhoon kutsuttiin vierailijoita kuten piirin sihteeri Mauno Penttinen ja TSL:ältä Kaarlo Kuokkanen.

Jäsenmaksu oli 12 mk sekä liittymismaksu 3 mk.

Kaupungilta anottiin avustuksia toiminnan lisäämiseksi.

Viisi vuotta kului nopeasti ja sitä juhlittiin Ravintola Tavernassa, ruokailun merkeissä. Siellä onnittelutervehdykset esittivät Liikealan ammattiosaston puh.joht. Iines Parkkonen sekä EKL:n piirin puh.joht. Matti Pollari.

Kerhoja perustettiin mm. liikunta- ja käsityökerho. Kerhossa keitettiin kahvit ja siitä perittiin 5 mk.

Syyskokouksessa 30.11.87 korotettiin jäsenmaksu 15 mk:aan ja liittymismaksu kolme markkaa.

Vuoden 1987 lopussa jäsenmäärä oli 32, joista miehiä 6.

Yhdistykselle oli varattu toimintatiloja valmistuvasta Suokadun palvelutalosta aluksi 2 h voimisteluun ja uintiin joka toinen viikko. Tilan käyttö maksoi 5 mk.

Vuoden 1988 lopussa jäseniä oli 44, joista miehiä 7.

Tarkistettiin yhdistyksen nimeä, joka sitten muuttuikin ja nimeksi tuli: Kuopion Liikealan Eläkkeensaajat ry.

Nimen muutos astui voimaan 1.1.1989 ja se hyväksyttiin rekisteriin 5.6.1990

Vakipaikan Suokadun palvelutalolle saimme 11.9.90 alkaen joka tiistaiksi klo 10.00 – 12.00 ja se on ollut meillä näihin päiviin asti. Kaikki muukin toiminta oli vallannut tilaa Suokadun palvelutalolta.

Käsityökerhon tuotoksilla ja jäsenten leipomuksilla pidimme myös myyjäisiä, joilla saimme rahaa yhdistykselle. Kaikki ovat olleet innolla mukana kerhojen, myyjäisten ja kirpputorien eteenpäin viemisessä.

Retket ja matkat saivat osallistujia sekä äitienpäiväjuhlat ja pikkujoulut kuulijoita ja ohjelman suorittajia.

Vuodet kuluivat ja jäsenmäärä sahasi edestakaisin.

Sihteeri Annikki Laukkanen oli kirjoittanut vuoden 1991 toimintakertomuksen päätössanoiksi, että

” Kiitokset 10 v. sitten asian alkuun panijoille” ja tästä meidän on hyvä jatkaa.

10- vuotis juhlan lopputulos oli reilut 900 mk tappiollinen.

1992 Lilja Kosonen teki ehdotuksen, että kerhoissa alettaisiin esittämään jotain ohjelmaa. Luettaisiin, laulettaisiin tai lausuttaisiin runoja ym. kaikkien mukana olleiden viihdyttämiseksi.

Syyskokouksessa 10.11.1992 jäsenmaksu nostettiin 25 markkaan ja liittymismaksu viiteen markkaan. Kannatusjäsen 30 mk.

Samassa kokouksessa keskusteltiin myös jäsenten tasa-arvoisuudesta. Onko yhdistyksen ”toimiva” jäsen ja pelkän jäsenmaksun maksava jäsen samanarvoisia. Lopputulema oli, että Kyllä.

25.1.1993 Elsa Hartikaisen ollessa puheenjohtajana, päätettiin pitää laskiaistanssit Työnkulmalla 23.2. klo 12. – 16. Ne tuottivat puhtaana 3.456,50 mk.

Tanssiaisia päätettiin jatkaa ja seuraavat olivat 6.4.1993.

19.4.1993 saatiin alulle myös jäsenrekisteri.

Teetettiin yhdistykselle oma viiri, jota tilattiin 15 kpl a 132 mk.

Käsityökerholle anottiin rahaa kaupungilta ompelukoneen ostoa varten. Anomus kuitenkin hylättiin.

1993 vuoden lopussa jäseniä oli 41 henkilöä.

Rahastonhoitajan työ helpottui, kun pankki rupesi kirjoittamaan tiliotteita 10.3.1994.

Johtokunnassa oli monta vahvaluonteista henkilöä ja erimielisyyksiltä ei vältytty. Välillä ne yltyivät henkilökohtaisiksikin, mutta jokaisella oli kuitenkin taito neuvotella asioista ja niin päästiin kaikkia tyydyttävään lopputulokseen.

Kerhoja tuli lisää mm. Boccia-kerho sekä Kirjallisuus- ja kulttuurikerho. Vetäjiä löytyi myöskin näihin kerhoihin.

Lähivuodet ovat olleet jäsenten osalta kulta-aikaa koska 1996 lopussa heitä oli jo 163.

1998 Viinijuhlien hirsimökit tuotiin torille vuokrattaviksi kaupantekoa varten. Niinpä tammikuussa vuokrattiin mökki ja käsitöistä sekä leivonnaisista saatiin puhtaana 4.941 mk.

Senioritanssikerho alkoi syksyllä -98Keväällä hyväksyttiin yhdistyksen säännöksi, että kaikki 80-vuotta täyttävät siirtyvät vapaajäseniksi eivätkä siten tarvitse maksaa jäsenmaksuaan.

Pyöreitä vuosia kuluvan vuoden aikana täyttäville alettiin pitää yhteiset synttärijuhlat. Ohjelmaryhmä esitti ohjelmaa ja yhdistys tarjosi kakkukahvit ruusun kera.

20-vuotis juhlassa kutsuttiin Kunniapuheenjohtajaksi Elli Vänskä. Kunniajäseniksi: Taimi Miettinen, Annikki Lohikko, Irja Mehtonen ja Greta Pellinen.

Ansiomerkkejä juhlassa jaettiin 1 kultainen ja 4 hopeista.

Syksyllä 2003 aloitettiin myös kuorotoiminta. Kuoro, joka on sama kuin ohjelmaryhmä sai myöhemmin nimen PuotiLeidit. Kuoron johtajaksi hyväksyttiin Tuula Laitinen. Kuoro on saanut oppia muutamana viikonloppuna kurssilla, jota veti Miia Liukko.

Yhdistykselle hyväksyttiin myös logo, jonka on suunnitellut Anna – Liisa Mykkänen.

Jäsenmaksu 2003 oli 10 €.

Lokakuussa 2004 aloitettiin Skib-po kerho sekä Ruoka on puoli terveyttä ja kaksi sauvakävelyryhmää.

2006 vuoden syksyllä osallistuimme TSL:n Kansalaispaletti projektiin nimellä Pamelat. Sen tarkoituksena oli vaikuttaminen yhteisiin asioihin. 25-vuotis juhlamme kuului projektin piiriin.

Osallistuimme myös EKL:n toimintatalkoisiin 2007. Toimintatalkoot pidettiin ikäihmisten liikkumisen edistämiseksi, Voimaa vanhuuteen ohjelmalla. Yli 75-vuotiaille vedimme kahden kuukauden kuntosali harjoittelun.

Useana vuotena olemme osallistuneet Kielon päivän tapahtumaan Kuopio-hallissa työn merkeissä.

Ilveskasinon kesäjuhlassa olemme olleet vetäjinä piirin kanssa yhdessä pari kertaa.

Kotisivujen tekokurssille osallistui kaksi henkilöä v. 2007 lopulla.

2007 lopussa jäseniä oli 109.

2008 syyskokouksessa jäsenmaksu nostettiin 15 euroon. Käsityökerhon tehtäväksi annettiin jäsenille lähetettävien onnittelukorttien teko.

ATK oli myös innostanut niin, että pidettiin alkeiskurssi TSL:n koneilla, kurssilla oli henkilöitä yhtä paljon kuin koneita eli 9. Opettajana oli Juha Pekkarinen.

Vuosien myötä olemme saaneet erilaista tietoa isossa kerhossa, jossa parhaimmillaan oli 65 henkilöä.

Tietoa on saatu ruokatottumuksista, laihduttamisesta, liikunnasta, meikkaamisesta, vaatetuksesta ym. Itsekukin on saanut esiintyä halutessaan. Yhteislaulua on ollut lähes joka kerhossa, on ollut myös vitsin kertojia, tietokilpailuja ja muita kivoja kysymyksiä. On katsottu videoita ja valokuvia ja pidetty muotinäytöksiä. Kyllähän sitä kolmeenkymmeneen vuoteen mahtuu kaikenlaista.

Matkat ja retket ovat olleet parhaita vetonauloja. On käyty Suomen rajojen ulkopuolellakin. Ruskamatka on kohdistunut joka syksy tuonne pohjoiseen.

Toimintaa on ollut joskus vähän liiankin kanssa. 15 – 16 kerhoa joka viikko ovat vieneet jo aikansa, ei sitä virkeä ihminen ole joutanut kotona löhöämään.

Näin olemme tulleet tämän historiikin matkassa vuoden 2011 syksyyn.

Toiminta alkoi elokuun lopussa, johtokunnan ja kerhojen vetäjien yhteisellä kokouksella, Osuuspankin tiloissa. Puheenjohtajamme Pirkko Rikkinen jätti kuitenkin tämän kokouksen väliin koska oli niin huonossa kunnossa.

Syksyn ensimmäinen isokerho oli 6.9. Pirkko ei jaksanut mukaan enää. Yhdistyksen väki suuntasi matkansa Kaustisille 12. syyskuuta, erilaiselle ruskamatkalle. Muut kerhot alkoivat toimia vaikkakin repaleisesti. Osa väestä oli matkoilla, osa oli mökeillään ja marjassa/sienessä.

Puheenjohtaja Pirkko järjesteli asioita vielä sairaalassa, sairasvuoteellaan. Välillä hän oli kovasti toivorikas, että täältä tullaan vielä toimimaan ainakin viideksitoista vuodeksi. Äänikin oli jo pirteä. Sitten tuli leikkauspäivä, jonka jälkeen sydän ei toiminutkaan koko tehollaan. Lokakuun loppupuolella hän nukkui pois. Saatoimme hänet haudan lepoon 12.11.2011.

Perheen lisäksi myös yhdistykselle menetys oli suuri. Pirkko oli entinen ay-aktiivi ja tiesi ja ymmärsi paljon asioita. Hän uskalsi sanoa mielipiteensä ja oli myös hyvä neuvottelija ja Me-hengen luoja..

Varapuheenjohtaja Irja Hartikainen aloitti heti syyskokouksen hyväksymänä puheenjohtajan tehtävät. Meille tulikin kovat haasteet. Edessä oli v.2012 helmikuun toinen päivä pidettävän 30-vuotisjuhlan järjestelyt. Päätimme Pirkon vielä eläessä kuitenkin pitää juhlan vaikka ensin mietittiin muita vaihtoehtoja. Pirkko oli jo vuosi sitten varannut Raittiustalon sitä varten ja halusi pitää juhlan.

Johtokunta kokoontui ja päätettiin asioista, jotka pitää hoitaa, että juhla onnistuisi.

Kutsukortteja painettiin 200 kpl. Jäsenistön lisäksi niitä lähetettiin muille Kuopion piirin yhdistyksille sekä yhteistyökumppaneille.

Kerhot toimivat tietysti normaalisti. Muut syksyn toiminnot, kuten jäsenistön synttärijuhlat pidettiin ja myöskin pikkujoulut.

Jouluun hiljennyttiin kukin tahollaan. PuotiLeidit kävivät vielä laulamassa ja laulattamassa vanhuksia Honkarantakodissa Itkonniemellä 28.12. Päätimme alkaa kummikuoroksi näille Honkarantakodin asukkaille. Käymme siellä aina silloin tällöin laulamassa ja piristämässä siellä asuvia vanhuksia.

Kiitämme kaikkia jäseniämme näistä vuosista. Kiitämme myös eri vuosikymmenten ajan puheenjohtajina toimineita. Yhdistyksemme puheenjohtajina ovat olleet:

Elli Vänskä 1982 – 1990

Leena Kankkunen 1991 – 1992

Elsa Hartikainen 1993 – 1994

Salme Sivonen 1995 – 1999

Leena Kankkunen 2000 – 2001

Aino Manninen 2001 – 2005

Pirkko Rikkinen 2006 – 2011

Irja Hartikainen 2012 –

Toivomme yhdistyksellemme pitkää ikää ja mukavaa yhteiseloa jäsenten kesken.

Tuula Laitinen

Yhdistyksen sihteeri v. 2006 alkaen




v